Pitanja i odgovori PDF Štampa El. pošta

Šta je turbokompresor?

Danas možete pročitati mnogo publikacija vezanih na temu turbokompresori, posebno u auto časopisima.

Ukratko, turbokompresor je visoko-kvalitetni agregat koji energiju izduvnih gasova motora pretvara u preko potrebnu količinu kiseonika u usisnoj grani motora, koji podiže kvalitet sagorevanja u komori sagorevanja motora. Tim procesom podiže se snaga motora uz smanjenu potrošnju goriva i smanjenje emisije izduvnih gasova.

Koji su najčešći uzroci kvara?

Neispravan motor je jedan od najvećih neprijatelja vašeg turbokompresora! U slučaju neispravnog motora vek trajanja turbokompresora (i potpuno novog) je osetno smanjen.

O uzrocima kvarova može se dosta pričati ali ukratko:

  1. kompresija vašeg motora mora biti u tehnološkim granicama koje daje prizvođač
  2. kvalitet ulja za podmazivanje motora i turbokompresora je ključan za vek trajanja istog
  3. potrebno je voditi računa o čistoći svih vodova(uljnih, vodenih i vazdušnih) koje priključujete na turbokompresor
  4. u novije vreme, naročito na najnovijim generacijama vozila, havarije turbokompresora se javljaju zbog neispravne elektronske opreme vozila koja "nadzire" broj obrtaja roto-sklopa turbokompresora, a time i isporučenu količinu vazduha u samu usisnu granu motora

Kako se manifestuje kvar turbokompresora?

Ako ste "običan" vozač što podrazumeva korišćenje vozila za vače prevođenje od tačke A do tačke B, onog momenta kada primetite pad snage vašeg motora praćen većim dimom (naročito plavim) koji izlazi iz auspuha vozila, turbokompresor je najčešće za apsolutnu zamenu.

Iskusniji vozači tj. tehnički potkovani mogu čuti neobičan zvuk svog turbokompresora, što je znak da vozilo ne treba voziti već ga odvesti u odgovarajući servis.

Uopšte gledano, kad apomislite da nešto nije u redu s aturbokompresorom nemojte više voziti, već auto odvezite u sevis kako bi dijagnostifikovali mogući kvar i izbegli moguću havariju motora. 

 
BorgWarner logo garrent logo holset logo mitsubishi logo IHI Schwitzer Logo